Vai tu esi dzirdējis, kas ir Ātruma cilts? Tas ir televīzijas raidījums LTV7 kanālā, kuru jau piekto gadu skatās tie, kam tīk ātrums, motoru rūkoņa, benzīns un adrenalīns. Ātruma cilts tur rūpi par visiem, kas ir dulli, ātri un kustigi. Viņus vienmēr var atpazīt pēc benzina smakas, eļļainām rokām un mirdzuma acīs, ieraugot kautko, kas spēj ātri pārvietoties. Ātrums reibina. Tie, kas baidās tajā atzīties, joprojām stāv ārpus cilts sētas un uzskatāmi par izradītajiem, bet pārējie tikmēr jau otro gadu simtu svin cilvēces izgudrojumu, kas visvairāk ir pārvērtis pasauli – iekšdedzes dzinējs!

“Ātruma Cilts” režisore saraksta autosporta grāmatu bērniem!

LTV7 motoru sporta raidījuma “Ātruma Cilts” režisore Linda Ģībiete kopā ar Lolitu Grāvīti ir sarakstījušas grāmatu bērniem “Matīss un autosports”. Grāmatas ilustrāciju autore ir Agija Staka. Izdevējs – Zvaigzne ABC. Grāmata stāsta par plašo autosporta pasauli, kuru var raksturot trijos vārdos : daudzveidība, aizrautība un drošība.

Šī grāmata ir turpinājums ciklā par izdomātu zēnu vārdā Matīss, kurš, būdams visai zinātkārs bērns, iepriekšējās grāmatās ir iepazinis Latvijas vēsturi, hokeju, zvēru dzīvi mežā un teātri. Tagad Matīss iepazīst arī plašo autosporta pasauli.

Linda Ģībiete: “Radās doma, ka mēs Matīsu varētu iepazīstināt arī ar autosportu, jo četru gadu laikā ar “Ātruma cilts” starpniecību pati esmu iepazinusi šo jomu. It kā no malas, pašai neesot iekšā, tas šķietami traucē, bet vienlaikus arī palīdz – no malas dažreiz viss izskatās skaidrāk nekā tad, kad esi visā dziļi, dziļi iekšā un zini pat pārāk daudz un pārāk smalki.”

Pamatuzdevums bija sniegt pēc iespējas daudzveidīgāku ieskatu tajā, kāds autosports ir un kas tajā ir visbūtiskākais. Taču tas ir pietiekami sarežģīts uzdevums, ņemot vērā, ka grāmatas apjoms ir ierobežots, bet autosporta disciplīnu un vēl citu svarīgu tēmu ir daudz. Tāpēc grūtākais grāmatas “Matīss un autosports” autorēm bija saprast, kas ir pats būtiskākais un vienlaikus pats interesantākais, ko noteikti nedrīkst izlaist, un kas ir tas, no kā jāatsakās. Galu galā visu grāmatas saturu varētu rezumēt ļoti īsi, autosportu raksturojot ar trim vārdiem : daudzveidība, aizrautība un drošība. Uz šiem trim jēdzieniem tad autores arī balstījās, izvēloties, ko un kā rakstīt.

Linda Ģībiete: “Autosports ir ļoti interesanta pasaule – ar saviem ļoti gudriem un svarīgiem notikumiem, ar saviem, lielākoties ļoti aizrautīgiem un mērķtiecīgiem cilvēkiem, savām tradīcijām un, varētu pat teikt, ar savu valodu. Tāpēc tiem, kas par autosportu vēl nezina neko, šī grāmata varētu būt kā ceļojums uz svešu, neparastu un interesantu zemi. Bet tiem, kam mašīnas un tehniskie sporta veidi interesē vairāk, grāmata varētu kalpot kā iedvesma saņemties un pašiem sākt kaut ko darīt autosporta jomā – kā līdzjutējiem, mehāniķiem vai varbūt kā braucējiem.”

Grāmatas “Matīss un autosports” galvenais tēls vēro auto sacensības dažādās trasēs, brauc pa kartinga halli, jūt līdzi Formula 1 pilotiem, uzzina, kas sporta mašīnām vēderā un pēc Rīgas Motormuzeja apmeklējuma pārliecināti saka: “Kad izaugšu liels, būšu autosportists!” Autosporta vēsturi, sacīkšu garu un tehniskos noslēpumus viņam palīdz atklāt viņa pavadonis Mehāniķis.

Paldies: “Aģentūra ZEBRA”, “Ātruma Cilts” kartinga halles darbiniekiem, portālam “Go4Speed”, “Rīgas Motormuzejam”, “OSC”, sporta kompleksam “Mūsa”.

Pievieno komentāru