Vai tu esi dzirdējis, kas ir Ātruma cilts? Tas ir televīzijas raidījums LTV7 kanālā, kuru jau piekto gadu skatās tie, kam tīk ātrums, motoru rūkoņa, benzīns un adrenalīns. Ātruma cilts tur rūpi par visiem, kas ir dulli, ātri un kustigi. Viņus vienmēr var atpazīt pēc benzina smakas, eļļainām rokām un mirdzuma acīs, ieraugot kautko, kas spēj ātri pārvietoties. Ātrums reibina. Tie, kas baidās tajā atzīties, joprojām stāv ārpus cilts sētas un uzskatāmi par izradītajiem, bet pārējie tikmēr jau otro gadu simtu svin cilvēces izgudrojumu, kas visvairāk ir pārvērtis pasauli – iekšdedzes dzinējs!

Raidījumā “Ātruma cilts” – skaties plkst. 20:30 LTV7.

Sāksim ar ziņām no motoru sporta pasaules. Ar 5.ātrumu pārslīdot tām pāri, īsumā – folkreisa un autokorsa sacīkšu rezultāti; rallijā “Sarma” būs vairāk kā 100 ekipāžas; 24.02. būs Red Bull skijorings Cēsīs; kāds uzmetīs salto uz aizmuguri jeb backflip ar MINI Countryman.

Tad tāds garāks stāsts par Russo Baltic komandas panākumiem Monte Carlo rallijā. Papļāpāsim ar ekipāžas stūrmani Krišjāni Cauni (viņam blakus sēdēja un sacīkšu auto pilotēja Iļja Kašins).

Tad dosimies uz Rīgas Motormuzeju. Tur Tvaika mašīna. Ford modelis AA. Amerikāņu auto. Darbojas ar gāzģeneratoru, proti, bez degvielas, bet ar kurināmo. Šīs konstrukcijas gāzģeneratoru konstruējis franču izcelsmes vācu inženieris Georgs Imberts. Lai gan šādi ģeneratori kļuva diezgan populāri, pēc 1950.gada tie strauji sāka izzust, jo atjaunojās pēc kara izpostītā benzīna ražošana. Starpcitu, šī tvaika mašīna ir vienīgais šādi aprīkotais auto Latvijā. Pie tam vēl darbojas!

Noslēgumā “Iedo izbraukt!” pie stūres sēdīsies basketbolists, treneris un sporta dzīves notikumu komentētājs Valdis Valters.

Pievieno komentāru